Zijnsgericht coachen

       

                                       

 

 

Zijnsgericht coachen is gericht op effectief zijn, op de situatie aanvoelen, op het omzetten van de verlangens van je hart en je buik en een vervuld levensgevoel.

Handel je in overeenstemming met je kernkwaliteiten? Met betrokkenheid, verantwoordelijkheid, nauwkeurigheid, vriendelijkheid, warmte, prestatiegerichtheid, geïnteresseerdheid, rust, toewijding, achtzaamheid? Handel je in overeenstemming met alles in jou wat jou goed doet?

Onderstaande afbeelding is ontleend aan prof. Fred Korthagen. Fred Korthagen heeft het zijnsgericht coachen ontwikkeld waarin je kernkwaliteiten én je universele kwaliteiten centraal staan.

                       

 

 

Handel je in overeenstemming met je universele kwaliteiten? Wat geeft jou kracht? LIefde voor je omgeving en je werk? Of is het vreugde? Ruimte? Waar ligt je passie? In creatiekracht? In S.T.I.L.T.E.? In intelligentie? In energie? Waar wil je heen in je leven? Laat je hart spreken: Wat wil je bereiken met de mensen om je heen?

Zonder hartstocht loopt niks. En nog minder zonder liefde.

Kwaliteit is voor een groot deel het gevolg van passie. Een bevlogen mens is altijd functioneel. Daarnaast is passie besmettelijk en daarom één van de belangrijkste instrumenten om intrinsieke motivatie, plezier en succes ook bij anderen te stimuleren. 

Denken en reflecteren zijn noodzakelijk en vruchtbaar zolang ze gevoed worden door voelen en door willen in verbinding met verlangen. Zonder innerlijke verbinding met ons gevoel en door verlangen aangedreven wilskracht lopen we droog.

Uiteraard kan het geen kwaad om aan je vaardigheden te werken.

Wat gaat goed? En wat gaat nog meer goed? En wat nog meer? OK.

Heb je verbeterpunten?

                                                             

Volgens de onderzoeker John Hattie zijn we effectief als we een vertrouwensrelatie weten op te bouwen met onze collega's en medewerkers en als het ons lukt om met onze vaardigheden helder en duidelijk te zijn in onze communicatie van de doelen, middelen, opdrachten, eventuele verwachtingen, beoordelingen etc.

 

Soms is het zinvol om jezelf te laten filmen als je aan het werk bent. Het nabekijken is doorgaans vruchtbaar. 

Zijnsgericht coachen is ontworpen en geconceptualiseerd door Fred Korthagen. Via de links vind je Freds site. Freds werk heeft mij verder geholpen.

 

 

Eef Veenman, Zijninstituut, Zijnsgericht coachen, meditatie, Enschede, Hengelo, Twente, Almelo

ZijnInstituut * Godfried Bomansstraat 96 * 7552NV Hengelo * NL * T. 0031 621348657 * KvK 59328665 | e.veenman@osghengelo.nl *** www.mimesis-verlag.com